RSS

Duzina de cuvinte- Bucătăreală scorpioasă

07 feb.

Bucătăria mea e rampă (era să scriu trampă, dar nu are legătură) de lansare pentru bucate plictisite. threesquareschef-com
Eu nu am răbdare să gătesc ore integi, cu  migală și artistic.
Ce prăjituri sofisticate, cu creme amestecate la abur? Ce e aia a carameliza? Că până fac eu acest lucru, zahărul meu seamănă a baiț, bucătăria mea e plină de fum și vecina de deasupra mă întreabă dacă am dat cumva foc la mâncare…
Eu iau toate ingredientele, le amestec și le dau drumul în tavă, Dumnezeu cu mila….
Da’ iese ceva bun, mereu…
În schimb știu să fac tort! Cu blat cumpărat de la magazin, pentru că mi-e silă să îl fac eu. Eu doar îl ornez cu cremă de ciocolată introdusă în poș (făcută  de mine) și cu fructe glasate. Yeee!
În Austria am mâncat turnedo de vită cu ciuperci și sos de rodii…o minunăție.Ciuperci nu aveam în casă, rodii nici atât, așa că am  vrut să fac și eu friptură de vită. Simplă! La cuptor! Și am băgat-o cu toate cele, ca să iasă ceva de ți-ai fi lins degetele. Când am scos-o am știut că ceva nu e în regulă. Era ca talpă de la pantofi…de tare.
Apoi am aflat( de, eu nu o întreb pe mama sau pe tata) că se pune mai întâi la fezandat câteva ore cu tot felul de boroghine și apoi se introduce la cuptor.
Am aruncat-o pe geam și după zece minute am auzit cum un câine ,,mă injura”. :))
În locul ei, am mâncat un antricot înăbușit (de porc) cu garnitură de cartofi și ceapă julien, comandat la o firmă bună de catering. Bun!
În schimb știu să fac pâine. Și am descoperit că îmi place chiar foarte mult asta.
Mi se pare ce-a mai simplă chestie posibilă…fac maia, o amestec cu făina și sarea, pun și un pic-pic de ulei și încep procesul de frământare.
Apoi o las la crescut și când este coca destul de crescută, o bag la cuptor. Chiar! O să fac iar pâine…
Eu zic că sunt o bucătăreasă bună. Gătesc mâncăruri cu gust, folosesc cât mai puțin ulei spre deloc și combin și culorile, ca să aibă aspect estetic.
Doar că nu am răbdare.
În anii petrecuți în afară, am învățat să nu mai stau să descântec pe lângă mâncare ore întregi.La mine dacă gătesc ceva, nu durează mai mult de o oră…și și aia e prea mult.
Excludem sarmalele….astea trebuiesc bibilite, gâdilate, urmărite și făcute cu multă dragoste! :))

Au scris  psi, Sonia, Dan, Some Words, oglinda lui erised , Adriana, Vienela, dia naicu, adicherish, Matilda, Radu thor, Adrian

 
28 comentarii

Scris de pe februarie 7, 2014 în Duzina de cuvinte și Provocările

 

Etichete: ,

28 de răspunsuri la „Duzina de cuvinte- Bucătăreală scorpioasă

  1. mihaela

    februarie 7, 2014 at 10:06 pm

    tu nu te complici, asta e cheia geniului in bucatarie, si in viata 🙂

     
  2. Sonia

    februarie 7, 2014 at 10:20 pm

    Nici eu nu mai am răbdare. Poate pentru că și oferta de semipreparate (știu, nesănătoase) este mare. Sau poate pentru că nu am timp. Pentru că am îmbătrânit este exclus! 🙂

     
    • Scorpio

      februarie 8, 2014 at 11:36 am

      Nu folosesc semipreparate sau hai…foarte rar. Dar nu am rabdare sa descant la o ciorba doua ore, de exemplu. :)))

       
  3. psi

    februarie 7, 2014 at 10:26 pm

    excludem sarmalele: nu-mi plac. şi nici jumătăţii mele, zici că ne-am vorbit! 😆
    eu aş sta cu orele în bucătărie… că am acolo un colţ inspiraţional numa buun…. doarme maya acolo ca-n gară!

     
    • mihaela

      februarie 7, 2014 at 10:28 pm

      Sarmalele sunt o arta, combinarea lor perfecta cu smantana bate fizica cuantica, deci pastram samalele 😛

       
      • psi

        februarie 7, 2014 at 10:33 pm

        ţine-le tu! 😛 iau în schimb desertul.
        mâine; macarons reloaded! :))

         
    • Scorpio

      februarie 8, 2014 at 11:36 am

      Brrr…stateam si eu odata.

       
  4. Dan

    februarie 7, 2014 at 10:27 pm

    Deci nu sunt singurul master(fără)chef din club … 😆

     
    • Scorpio

      februarie 8, 2014 at 11:37 am

      Mai, stiu sa gatesc, doar ca nu ma complic cu chestii care dureaza. Ma apuca pandaliile.

       
  5. SimonaR

    februarie 7, 2014 at 10:29 pm

    Trăiască nenii ăștia care fac mâncare și ne aduc și nouă când îi sunăm 😀 că tot zicea pisicelul de pizza

     
    • Scorpio

      februarie 8, 2014 at 11:37 am

      Mai sun si eu din când in când… 🙂

       
  6. Adriana

    februarie 7, 2014 at 11:11 pm

    Ba, eu gătesc. Uneori pe repede înainte, alteori încet şi domol cu ochii in televizor ca si cand nu gătesc ci adulmec mirosuri senzaţionale. Am invăţat să mă bucur de diversitatea ce o gasim prin supermarketuri, iar sotul meu e tot timpul mirat când mâncăm deşi nu par să fi stat prea mult in bucătărie. Nu fac dulciuri, decât rar şi asta pentru că nu avem norocul să nu ne îngrăţăm. Dar şi când fac! Oricum, dacă imi spunea cineva că o să ador gătitul încât să vreau un curs de bucătărie…sofisticat…cred că îl trimiteam la culcare. Ce să zic? Ne schimbăm şi e bine. Mă bucur să ştiu că bucătăritul nu înseamnă numai migală şi timp pierdut.

     
    • Scorpio

      februarie 8, 2014 at 11:38 am

      Adriana, eu gatesc tot timpul. omul nu sta fara mancare gatita…fiul meu mai vrea si el o mancare canda(ca in rest nu se omoara). Insa urasc sa gatesc in fiecare zi.

       
  7. racoltapetru6

    februarie 8, 2014 at 8:57 am

    Când vrei totuși să faci sarmale, te sfătuiesc să mă consulți pentru a-ți recomanda un o ață potrivită cu care se leagă umplutura, pentru a nu se desface! 😉

     
    • Scorpio

      februarie 8, 2014 at 11:39 am

      Nici nu stii tu ce sarmale bune fac eu….fara cusur! Si fara ata… :)))

       
  8. cita

    februarie 8, 2014 at 9:26 am

    Draga mea, puteai tu sa o fezandesi o saptamana! Carnea de vita din Romania nu are nimic in comun cu cea din alte colturi ale lumii, pentru ca vita noastra nu este de soiul celei care se mananca ca friptura pe la altii! In afara de muschi… restul e mai mult pt rocat si tocana, ciorba sau cam asa ceva! Nici nu te miri ca romanilor nu le place vita!
    Ia sa mananci un steck din vita argentiniana…. 🙂 atunci sa vezi daca iti place ori ba!

     
    • Scorpio

      februarie 8, 2014 at 11:40 am

      Cita, sa stii! Nu mai fac nimic din carne de vita, singura ce o accept pentru ca e ok si fierbe repede, este ciorba de rasol de vitel. Atat!

       
  9. Adrian

    februarie 8, 2014 at 11:41 am

    Ai des invitaţi la masă? 🙂

     
    • Scorpio

      februarie 8, 2014 at 11:44 am

      Da! Si mananca tot! Este doar un pamflet pentru 12 cuvinte impuse, parol!!!!

       
      • Adrian

        februarie 8, 2014 at 11:51 am

        Parol, nu am pus nimic la îndoială!!! 🙂

         
  10. Radu Thor

    februarie 8, 2014 at 3:47 pm

    Dacă şi câinii… 🙂

     
  11. abisurile

    februarie 8, 2014 at 6:07 pm

    La mine a fost greu cu scrisul despre bucatarie, nu pot si pace chit ca mancarea imi iese „cuvintele despre” nici vorba…

     
    • Scorpio

      februarie 8, 2014 at 7:10 pm

      PAi si la cuvinte tot o chestie cu ,,le amestec pe toate si gata” a fost!

       
  12. roxdumitrache

    februarie 9, 2014 at 12:13 am

    Şi eu gãtesc dar în acelaşi timp recunosc cã nu a fost niciodatã activitatea mea preferatã. Dar cum nu se poate sã fie bucãtãreala mai grea ca ingineria, a trebuit sã trec la treabã cu curaj. Între timp ne-am mai “împrietenit”. Sunt de acord însã cã la noi s-a stat şi se stã prea mult timp în faţa aragazului.

     
  13. Hapi

    februarie 11, 2014 at 6:07 pm

    E clar. Trebuie sa aflu si eu ce e ceapa JUlien :))

     

au urcat o treapta

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: